Naše filozofie

Naše filosofie

  • Připravujeme chutné klasické i moderní receptury, které vyhovují současným normám pro školní stravování a směřují k doporučené pestrosti jídelníčků a k moderním výživovým doporučením.
  • Klasické receptury vylehčujeme, aby odpovídaly zásadám zdravé výživy (méně mouky, tuku, cukru, částečná náhrada masa luštěninami apod.).
  • Pro moderní receptury používáme méně tradiční nebo pozapomenuté suroviny – jáhly, pohanka, tofu, bulgur, špalda.
  • Upřednostňujeme čerstvé sezónní, české, nejlépe místní suroviny.
  • Děti dostávají dostatek kvalitního ovoce a zeleniny – každý den dopoledne ovocnou svačinku, zeleninu v rámci odpolední svačinky a několikrát týdně formou přílohy k hlavnímu jídlu.
  • Dáváme přednost tmavému pečivu, objednáváme i pravý žitný kváskový chléb.
  • Odebíráme maso z českých chovů.
  • Vaříme brambory s certifikátem BIO z Vysočiny.
  • Nepoužíváme chemicky upravované tuky – margarin. Místo nich používáme rostlinné oleje, máslo, na pomazánky tvaroh, pomazánkové máslo.
  • Svačiny obohacujeme o obilné kaše.
  • Celodenně je zajištěn pitný režim, děti mají možnost si samy nalévat dle výběru vodu nebo čaj. Během dne dostávají ochucené nápoje bez aditiv, bylinkové čaje, přírodní mošty, vodu ochucenou citronem, bylinkami.

  • Ekofarma Rohoznice – dodavatel ovoce a zeleniny
  • Řeznictví Francouz Sobětuchy – dodavatel masa
  • Jan Kasal – Krucemburk – pěstitel biobrambor
  • Dobrá pekárna – Tomáš Kroulík – kváskový chléb
  • VšeBio – Olga Chlápková – obilné kaše, Mikulášské balíčky a odměny pro předškoláky

  • Pokrmy dětem nabízíme, chceme, aby jídlo alespoň ochutnaly, ale do jídla je nenutíme. Jsme trpělivé. Je dokázáno, že než přijme dítě novou chuť, musí ji zakusit víckrát (některé až 11 x).
  • Ve věkově smíšených třídách mají nově příchozí děti přirozený vzor ve starších kamarádech.
  • Jídlo je pro nás klidným rituálem.
  • K ochutnávání pozitivně motivujeme propojením se vzdělávacími činnostmi. Připravujeme pokrmy s dětmi, společně vyrábíme, pečeme, zdobíme a děti to moc baví.
  • Pracovnice kuchyně i učitelky se průběžně se vzdělávají, vnášejí do stravování nové poznatky (vedoucí ŠJ, kuchařka a dvě učitelky prošly projektem Zdraví na talíři, vedoucí ŠJ se účastní aktuálních seminářů, kuchařky vyhledávají nové informace v moderních kuchařkách a periodikách).

V naší školce máme štěstí, že paní kuchařky vaří výborně a s láskou.

  • Dětem u nás bude dobře chutnat, když snahy kuchařek podpoříte pozitivní motivací a případné negativní komentáře jídelníčku si necháte jen pro sebe.
  • Pokud chcete, aby Vaše dítě ve školce oslavilo narozeniny, přineste jako občerstvení pro ostatní zdravé mlsání – např. sušené ovoce, kvalitní čokoládu, trochu ovoce nebo domácího moučníku, které oslavenec pro ostatní pomůže nachystat.
  • Své náměty či připomínky si pro sebe nenechávejte, sdělte je, prosím, třídním učitelkám, vedoucí ŠJ nebo ředitelce MŠ. Jde nám přece o společnou věc – o zdraví a spokojenost Vašich dětí.