Pomazánka z křenu a jablka
- 1 jablko nastrouhat najemno
- 1–2 lžíce nastrouhaného křenu
- 2 kostky lučiny
- 1 lžičku citronové šťávy
Chutná nejlépe s celozrnným pečivem.
Pomazánka tutti–frutti
- 180 g šunky nejvyšší kvality
- 110 g salát kunovjanka
- 50 g sterilované okurky
- 2 vejce
- 1 cibule
- 80 g bílý jogurt
Šunku, zeleninu bez nálevu, okurky, cibuli a uvařená vejce pomeleme, promícháme s jogurtem a dochutíme solí.
Okurková pomazánka
- 250 g tvarohu
- 100 g nastrouhané salátové okurky
- 1 stroužek česneku, ½ cibule, trochu kopru, sůl
Tvaroh utřeme se solí, koprem, rozmačkaným česnekem a drobně nakrájenou cibulí, nakonec vmícháme postrouhanou okurku.
Pomazánka z návštěvní knihy
- 1 pomazánkové máslo
- 1 tavený sýr
- 1 malá cibule, česnek podle chuti
- 4 lžíce kečupu
Cibuli nakrájíme najemno, česnek prolisujeme. V misce utřeme vše dohromady a necháme hodinu uležet v ledničce. Mažeme na plátky veky a zdobíme zeleninou.
Vitamínová pomazánka
- 80 g másla
- 220 g taveného sýra
- 60 g mrkve
- 200 g jablka
- pažitka, citronová šťáva, sůl
máslo utřeme do hladka se sýrem, přidáme jemně nastrouhanou mrkev, drobně nakrájenou pažitku, ochutíme solí, citronovou šťávou. Zdobíme na plátky krájenými jablky.
Avokádová pomazánka
- 1 zralé avokádo
- 2 lžíce žervé
- sůl, citronová šťáva
Avokádo podélně rozřízneme, vyjmeme pecku, vydlabeme dužinu, kterou najemno rozmačkáme vidličkou a promícháme se žervé. Ochutíme solí a citronovou šťávou.
Pomazánka z krabích tyčinek
- 200 g krabích tyčinek
- 200 g pomazánkového másla
- 50 g bílého jogurtu
- Cibule, sůl
Krabí tyčinky uvaříme nad párou, vychladlé nakrájíme nadrobno, přidáme pomazánkové máslo, jogurt, nadrobno nakrájenou cibuli, osolíme a vyšleháme.
Podáváme s bagetou, zdobíme rajčaty, paprikou, pórkem.
Drštková polévka z hlívy ústřičné
receptura na 10 porcí
- 370 g hlívy ústřičné
- 2 l vody
- 280 g mrkve
- 310 g celeru
- 15 g cibule
Slunečnicový olej, hladká mouka, kmín, sůl, mletá paprika, majoránka, česnek.
Hlívu ústřičnou očistíme, nakrájíme na velikost drštěk a vaříme ve vodě dle tvrdosti hlívy 60 minut
s kmínem. Na oleji podusíme cibuli, a najemno nastrouhanou mrkev a celer, osolíme. Smícháme upravenou hlívu s restovanou zeleninou, přidáme koření, dochutíme, zahustíme ve vodě rozmíchanou hladkou moukou a necháme krátce povařit. Zdobíme pažitkou či petrželkou.
Jarní polévka s polentovými nočky
receptura na 10 porcí
- 300 g kořenové zeleniny ( mrkev, petržel, celer )
- 100g kedlubny
- 200 g brambor
- 100 g jarní cibulky
- 500 g polenty ( kukuřičná krupice )
- 1 l vody
- 100 g parmazánu
- 100 g másla
- trochu olivového oleje
Očištěnou, nakrájenou zeleninu a brambory orestujeme na olivovém oleji a přidáme do vařící se vody. Než se nám zelenina uvaří, připravíme si nočky. V malém kastrůlku dáme vařit 1 l vody, jakmile začne vřít, přisypáváme za stálého míchání polentu. Do vzniklé kaše vmícháme máslo a nastrouhaný parmezán, osolíme a odstavíme, aby směs ztuhla. Ze ztuhlé polenty vykrajujeme pomocí dvou lžiček nočky a přidáváme do polévky. Na konec přidáme čerstvou jarní cibulku a pažitku.
Losos pečený v jogurtu
- 1350 g filet z lososa
- 250 ml bílého jogurtu
- 4 lžíce hořčice
- 4 lžíce kopru, 4 lžíce hladkolisté petrželky
- Sůl, citron
Jogurt smíchejte s hořčicí, koprem a petrželkou, dochuťte solí. Lososa rozložte na plech, pokapejte trochou citronu a potřete ho ochuceným jogurtem. Pečte 15-20 minut. Podávejte ozdobené snítkami kopru.
Penne s kuřecím masem a žampiony
receptura na 10 porcí
- 75g másla
- 100 g oleje
- 200 g šunky nejvyšší kvality
- 800 g kuřecího masa
- 320 g žampionů
- 150 g rajčat
- 100 g rajčatový protlak
- 625 g zakysané smetany
- 800 g těstoviny penne
- 135 g tvrdého sýra na posypání
- 2 stroužky česneku
Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme a opečeme na pánvi na másle a oleji při nízké teplotě za stálého míchání doměkka. Přidáme nakrájenou šunku a opečeme ji. Na pánev vložíme nakrájené kuřecí maso a opékáme při střední teplotě asi 3 minuty, přidáme žampiony a směs opékáme další dvě minuty, doplníme oloupanými a nakrájenými rajčaty a rajským protlakem a dobře promícháme. Omáčku zalijeme vodou, přivedeme k varu, zmírníme teplotu a zvolna vaříme až se množství tekutiny sníží na polovinu. Nakonec do omáčky vmícháme smetanu, osolíme a přivedeme ji k varu. Snížíme teplotu a vaříme do zhoustnutí. Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a zamícháme do hotové směsi. Na talíři posypeme nastrouhaným sýrem.
Salát coleslaw
- 625 g hlávkové zelí
- 150 g mrkve
- zakysanou smetanu dle potřeby
- sůl
zelí a mrkev nakrouháme najemno, přidáme zakysanou smetanu a dochutíme solí.
——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–
Tuňáková pomazánka s cottage
- 1 konzerva tuňáka – kousky
- 1 kelímek přírodního sýru Cottage
- 2 lžíce hustého bílého jogurtu
- 3 lžíce jemných ovesných vloček
- na dochucení: hořčice, pepř, citronová šťáva
- na další dozdobení: čerstvá nebo lahůdková cibule, pažitka, řeřicha…
Celerovo-mrkvová pomazánka
- 1 menší celer
- 2 menší mrkve
- 1 pomazánkové máslo bez příchutě
- 2 vejce uvařené natvrdo
- na dochucení: citronová šťáva, sůl, bílý pepř. špetka cukru, lžička hořčice
Brokolicová pomazánka s nivou
- 1 menší brokolice
- 250g sýru niva
- máslo nebo lučinu
- šunka
- na dochucení: muškátový květ, sůl, pepř
Balkánská pomazánka
- 2 balíčky žervé
- 100g balkánského sýru
- 1 cibule
- 2 – 3 lžíce smetany ke šlehání
- 1 lžička mleté sladké papriky
Šunkovo-ředkvičková pomazánka
- 1 svazek ředkviček
- 1 balíček žervé
- 1 lžíce másla
- 100g kvalitní šunky
Kuřecí rizoto s kuskusem a pečenou zeleninou
(rozpis na 5 porcí)
- 300g kuřecích horních stehen
- 1 250l vody na vaření
- 5g mořské soli
- 650g pololoupané rýže
- 650g kuskusu
- 90g karotky
- 85g červené řepy
- 80g zelené papriky
- 25ml olivového oleje
Postup:
- Nadrobno nakrájené osolené kuřecí maso a nadrobno nakrájenou a očištěnou zeleninu postupně krátce orestujeme na olivovém oleji.
- Přidáme pololoupanou rýži, zalijeme odpovídajícím množstvím vody, osolíme a podusíme doměkka.
- Zvlášť si připravíme bulgur – nasypeme jej do vroucí vody, vaříme 5 minut, poté stáhneme z plotny a necháme ještě 10 – 15 minut dojít
- Když je rýže hotová, přidáme bulgur a promícháme se zeleninou. Podáváme sypané čerstvou kudrnkou a sýrem.
Toskánská fazolová polévka
- 120g barevných fazolí
- 50g červené cibule
- 50g mrkve
- 1 plechovka sekaných rajčat
- 50g řapíkatého celeru
- 1 stroužek česneku
- hrst čerstvého špenátu
- 1 lžička bujonu Wurzl
- 2 bobkové listy
- špetka tymiánu
- lžíce třtinového cukru (nemusí být)
- 4 lžíce olivového oleje
- hrst čerstvé bazalky
Postup:
Fazole nechte 24 hodin namočené a vodu měňte. Poté vařte cca 1,5, hodiny do změknutí. Na oleji osmahněte na kostky nakrájenou cibuli, přidejte nakrájenou mrkev, celer, česnek. zalijte vodou, přidejte wurzl a koření a krátce povařte. Jakmile zelenina mírně změkne, přidejte drcená rajčata a opět krátce povařte. Vmíchejte nahrubo nakrájený špenát, uvařené fazole a bazalku. Dochuťte do sladkokysela.
Pečené filety z ryby (hejk, treska, mořská štika) po švédském způsobu
(rozpis na 5 porcí, 1 porce 200g)
- 1000g filety nebo podkovy – omyjeme, osušíme, osolíme
- 5g soli
- 160g smetany
- 35g másla
- 2,5g zelené petrželky – nasekat
- 100g cibule – nasekat
- 5g kopru – nasekat
- 5g citronové šťávy
- 125g rajčatového protlaku
- 500g brambor – uvařit, rozšťouchat
- 150g celeru – uvařit, rozmixovat
Postup:
Plech vymažeme, posypeme sekanou cibulí, polovinou kopru a petrželky, na to rozložíme filety a posypeme zbytkem kopru a petrželky. Smícháme rajčatový protlak, smetanu a citronovou šťávu a filety touto směsí polejeme. Pokapeme rozehřátým máslem a pečeme na 220°C po dobu 20 minut. Sypeme petrželkou.
Celerová pomazánka
(rozpis na 5 porcí, 1 porce 100g)
- 200g celeru
- 100g mrkve
- 125g eidamu
- 7,5,g česneku
- 75g sojanézy nebo pomazánkového másla
- sůl
Postup:
Celer, mrkev a eidam nastrouháme najemno. Česnek namačkáme. Všechny suroviny smícháme dohromady.
Bulgur s ovocem
(rozpis na 5 porcí, 1 porce 100g)
- 125g bulguru
- 100g zakysané smetany
- 125g ovoce dle chuti – jablka, banán, hroznové víno
- cukr moučka dle chuti
Postup:
Bulgur uvaříme v poměru 1 : 2 ve vroucí vodě cca 20 min. Takto upravený bulgur necháme vychladit. Dále ho smícháme s na kostičky nakrájeným ovocem. Dle chuti osladíme. Podáváme chlazené.
Pomazánka z červené řepy
- 1-2 červené řepy
- 1 pomazánkové máslo
- 1 bílý jogurt nebo zakysaná smetana
- mořská sůl
Postup:
Uvaříme červenou řepu a po vychladnutí nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme pomazánkové máslo a jogurt (zakysanou smetanu) a dochutíme solí.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
Indická polévka z červené čočky
- 150 g červené čočky loupané půlené
- 100 g červené cibule na větší kostky
- 100 g řapíkatého celeru na kostky
- 50 g mrkve na kolečka
- 1 větší brambora na kostky
- 50 g rajčatového protlaku
- 1 zeleninového vývaru nebo vody
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce kari
- 50 g čerstvého nastrouhaného zázvoru
- 2 stroužky česneku
- čerstvý koriandr jemně nasekaný
- mořská sůl
Postup:
Cibuli nechte na oleji zesklovatět. Přidejte česnek, zázvor a koření, krátce orestujte. Přidejte protlak, krátce zasmažte, zalijte vodou nebo vývarem, osolte a ochuťte bujonem. Vložte zeleninu a vařte, dokud není brambora měkká. Nakonec vsypte červenou čočku, krátce povařte, odstavte z plotny a pod pokličkou nechte dojít(dokud čočka nezměkne). Polévku podáváme posypanou nasekaným čerstvým koriandrem
_________________________________________________________________________________________________________________________________________
Bulgurové rizoto se zeleninou a uzeným tofu
- 350 g bulguru
- 200 g uzeného tofu
- 1 větší mrkev
- 1 pórek
- 1 cibule
- 1 brokolice
- 1 cuketa
- 2 lžíce másla
- 1 lžička sladké curry
- mořská sůl
Postup:
Bulgur uvařte do měkka. Zeleninu nakrájejte na tenké proužky, tofu na kostičky. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte zeleninu a tofu a řádně promíchejte. Až zelenina zesklovatí, přidejte bulgur a koření, promíchejte a krátce povařte.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________
Jarní pomazánka
- 2-3 uvařená vejce
- 1 pomazánkové máslo
- 1 bílý jogurt nebo zakysaná smetana
- 1 malá cibulka
- 1 svazek ředkviček
- 1 mrkev
- pažitka
- sůl
Postup:
Ředkvičky, vejce a mrkev nastrouháme na jemném struhadle, cibulku nakrájíme nadrobno a vše smícháme s pomazánkovým máslem a zakysanou smetanou nebo jogurtem. Přidáme nadrobno nakrájenou pažitkou a dochutíme solí.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________
__________________________________