Recepty

Recepty

Pomazánka z červené řepy

  • 1-2 červené řepy
  • 1 pomazánkové máslo
  • 1 bílý jogurt nebo zakysaná smetana
  • mořská sůl

Postup:

Uvaříme červenou řepu a po vychladnutí nastrouháme na jemném struhadle.Přidáme pomazánkové máslo a jogurt (zakysanou smetanu) a dochutíme solí.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

Indická polévka z červené čočky

  • 150 g červené čočky loupané půlené
  • 100 g červené cibule na větší kostky
  • 100 g řapíkatého celeru na kostky
  • 50 g mrkve na kolečka
  • 1 větší brambora na kostky
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 1 zeleninového vývaru nebo vody
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce kari
  • 50 g čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý koriandr jemně nasekaný
  • mořská sůl

Postup: 

Cibuli nechte na oleji zesklovatět. Přidejte česnek, zázvor a koření, krátce orestujte.Přidejte protlak, krátce zasmažte, zalijte vodou nebo vývarem, osolte a ochuťte bujonem.Vložte zeleninu a vařte, dokud není brambora měkká. Nakonec vsypte červenou čočku, krátce povařte, odstavte z plotny a pod pokličkou nechte dojít(dokud čočka nezměkne). Polévku podáváme posypanou nasekaným čerstvým koriandrem

_________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Bulgurové rizoto se zeleninou a uzeným tofu

  • 350 g bulguru
  • 200 g uzeného tofu
  • 1 větší mrkev
  • 1 pórek
  • 1 cibule
  • 1 brokolice
  • 1 cuketa
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička sladké curry
  • mořská sůl

Postup:

Bulgur uvařte do měkka. Zeleninu nakrájejte na tenké proužky, tofu na kostičky.Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte zeleninu a tofu a řádně promíchejte.Až zelenina zesklovatí, přidejte bulgur a koření, promíchejte a krátce povařte.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

Jarní pomazánka

  • 2-3 uvařená vejce
  • 1 pomazánkové máslo
  • 1 bílý jogurt nebo zakysaná smetana
  • 1 malá cibulka
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 mrkev
  • pažitka
  • sůl

Postup:

Ředkvičky, vejce a mrkev nastrouháme na jemném struhadle, cibulku nakrájíme na drobno a vše smícháme s pomazánkovým máslem a zakysanou smetanou nebo jogurtem. Přidáme na drobno nakrájenou pažitkou a dochutíme solí.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

__________________________________