Recepty

 

Recepty

Kuřecí rizoto s kuskusem a pečenou zeleninou

(rozpis na 5 porcí)

  • 300g kuřecích horních stehen
  • 1 250l vody na vaření
  • 5g mořské soli
  • 650g pololoupané rýže
  • 650g kuskusu
  • 90g karotky
  • 85g červené řepy
  • 80g zelené papriky
  • 25ml olivového oleje

Postup:

  • Nadrobno nakrájené osolené kuřecí maso a nadrobno nakrájenou a očištěnou zeleninu postupně krátce orestujeme na olivovém oleji.
  • Přidáme pololoupanou rýži, zalijeme odpovídajícím množstvím vody, osolíme a podusíme doměkka.
  • Zvlášť si připravíme bulgur – nasypeme jej do vroucí vody, vaříme 5 minut, poté stáhneme z plotny a necháme ještě 10 – 15 minut dojít
  • Když je rýže hotová, přidáme bulgur a promícháme se zeleninou. Podáváme sypané čerstvou kudrnkou a sýrem.

 

Toskánská fazolová polévka

  • 120g barevných fazolí
  • 50g červené cibule
  • 50g mrkve
  • 1 plechovka sekaných rajčat
  • 50g řapíkatého celeru
  • 1 stroužek česneku
  • hrst čerstvého špenátu
  • 1 lžička bujonu Wurzl
  • 2 bobkové listy
  • špetka tymiánu
  • lžíce třtinového cukru (nemusí být)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • hrst čerstvé bazalky

Postup:

Fazole nechte 24 hodin namočené a vodu měňte. Poté vařte cca 1,5, hodiny do změknutí. Na oleji osmahněte na kostky nakrájenou cibuli, přidejte nakrájenou mrkev, celer, česnek. zalijte vodou, přidejte wurzl a koření a krátce povařte. Jakmile zelenina mírně změkne, přidejte drcená rajčata a opět krátce povařte. Vmíchejte nahrubo nakrájený špenát, uvařené fazole a bazalku. Dochuťte do sladkokysela.


 

Pečené filety z ryby (hejk, treska, mořská štika) po švédském způsobu

(rozpis na 5 porcí, 1 porce 200g)

  • 1000g filety nebo podkovy – omyjeme, osušíme, osolíme
  • 5g soli
  • 160g smetany
  • 35g másla
  • 2,5g zelené petrželky – nasekat
  • 100g cibule – nasekat
  • 5g kopru – nasekat
  • 5g citronové šťávy
  • 125g rajčatového protlaku
  • 500g brambor – uvařit, rozšťouchat
  • 150g celeru – uvařit, rozmixovat

Postup:

Plech vymažeme, posypeme sekanou cibulí, polovinou kopru a petrželky, na to rozložíme filety a posypeme zbytkem kopru a petrželky. Smícháme rajčatový protlak, smetanu a citronovou šťávu a filety touto směsí polejeme. Pokapeme rozehřátým máslem a pečeme na 220°C po dobu 20 minut. Sypeme petrželkou.


 

Celerová pomazánka

(rozpis na 5 porcí, 1 porce 100g)

  • 200g celeru  
  • 100g mrkve
  • 125g eidamu
  • 7,5,g česneku
  • 75g sojanézy nebo pomazánkového másla
  • sůl

Postup:

Celer, mrkev a eidam nastrouháme najemno. Česnek namačkáme. Všechny suroviny smícháme dohromady.


Bulgur s ovocem

(rozpis na 5 porcí, 1 porce 100g)

  • 125g bulguru
  • 100g zakysané smetany
  • 125g ovoce dle chuti – jablka, banán, hroznové víno
  • cukr moučka dle chuti

Postup:

Bulgur uvaříme v poměru 1 : 2 ve vroucí vodě cca 20 min. Takto upravený bulgur necháme vychladit. Dále ho smícháme s na kostičky nakrájeným ovocem. Dle chuti osladíme. Podáváme chlazené.


Pomazánka z červené řepy

  • 1-2 červené řepy
  • 1 pomazánkové máslo
  • 1 bílý jogurt nebo zakysaná smetana
  • mořská sůl

Postup:

Uvaříme červenou řepu a po vychladnutí nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme pomazánkové máslo a jogurt (zakysanou smetanu) a dochutíme solí.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

Indická polévka z červené čočky

  • 150 g červené čočky loupané půlené
  • 100 g červené cibule na větší kostky
  • 100 g řapíkatého celeru na kostky
  • 50 g mrkve na kolečka
  • 1 větší brambora na kostky
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 1 zeleninového vývaru nebo vody
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce kari
  • 50 g čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý koriandr jemně nasekaný
  • mořská sůl

Postup: 

Cibuli nechte na oleji zesklovatět. Přidejte česnek, zázvor a koření, krátce orestujte. Přidejte protlak, krátce zasmažte, zalijte vodou nebo vývarem, osolte a ochuťte bujonem. Vložte zeleninu a vařte, dokud není brambora měkká. Nakonec vsypte červenou čočku, krátce povařte, odstavte z plotny a pod pokličkou nechte dojít(dokud čočka nezměkne). Polévku podáváme posypanou nasekaným čerstvým koriandrem

_________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Bulgurové rizoto se zeleninou a uzeným tofu

  • 350 g bulguru
  • 200 g uzeného tofu
  • 1 větší mrkev
  • 1 pórek
  • 1 cibule
  • 1 brokolice
  • 1 cuketa
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička sladké curry
  • mořská sůl

Postup:

Bulgur uvařte do měkka. Zeleninu nakrájejte na tenké proužky, tofu na kostičky. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte zeleninu a tofu a řádně promíchejte. Až zelenina zesklovatí, přidejte bulgur a koření, promíchejte a krátce povařte.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

Jarní pomazánka

  • 2-3 uvařená vejce
  • 1 pomazánkové máslo
  • 1 bílý jogurt nebo zakysaná smetana
  • 1 malá cibulka
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 mrkev
  • pažitka
  • sůl

Postup:

Ředkvičky, vejce a mrkev nastrouháme na jemném struhadle, cibulku nakrájíme nadrobno a vše smícháme s pomazánkovým máslem a zakysanou smetanou nebo jogurtem. Přidáme nadrobno nakrájenou pažitkou a dochutíme solí.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________

__________________________________